fredag den 7. december 2012

DIY: rundt, hæklet tæppe


OPDATERING: Undgå at dit tæppe bliver kantet
Kanterne opstår, fordi forøgningerne ligger på samme sted fra omgang til omgang. Derfor kan du med fordel undgå at forøge det samme sted i hver række. Det er især relevant efter 4. omgang.
Eksempel: I den række, hvor du skal forøge i hver femte led, hækler du fire stm, forøger i led nr. 5, men så hækler du kun tre stm og forøger i led nr. 4, hækler derefter fem stm og forøger i 6. led. På den måde ligger forøgelserne ikke samme sted fra omgang til omgang, men du ender alligevel med i alt at have forøget med 12 stm pr. række.


Har du lyst til også at prøve kræfter med et rundt, hæklet gulvtæppe?

Se Camillas tæppe HER og Tinas tæppe HER.
Link gerne til min opskrift, hvis du bruger den. Jeg linker også gerne til dit tæppe - bare smid mig en email :)


Her er en vejledning til, hvordan jeg har hæklet dette tæppe. Skriv endelig hvis du har spørgsmål til opskriften, så skal jeg forsøge at svare.

OBS: Det kan være en god idé at læse kommentarerne igennem for spørgsmål/svar til opskriften

I alt brugte jeg 4 nøgler Zpagetti/Noodles á 8-900 gram. Det er de store nøgler - ikke dem, du kan købe i Panduro. Til alle farver undtagen den hindbærrøde hæklede jeg med nål 12. Det hindbærrøde garn var betydeligt tykkere end de øvrige, så der brugte jeg nål nr. 15.

1. Magic ring (find eksempelvis tutorial-videoer på youtube.com)
2. Hækl tre luftmasker og derefter 11 stm rundt i ringen (de tre luftmasker tæller som
første stm). I alt har du altså 12 stm når omgangen er færdig
3. Magic ring strammes til, så hullet i midten bliver mindst muligt
4. Kædemaske i den øverste luftmaske fra første stm - stram til
5. Næste række begynder ligeledes med tre luftmasker og derefter to stm i hvert følgende led. Igen tæller de tre luftmasker som en stm (i alt 24 stm i rækken)
6. Forøg med stm i hvert andet led (i alt 36 stm i rækken)
7. Forøg med stm i hvert tredje led (i alt 48 stm i rækken)
8.
Forøg med stm i hvert fjerde led (i alt 60 stm i rækken)

Sådan fortsatte jeg med at forøge med 12 stm pr. række. Dog forskød jeg forøgelsen, så de ekstra stm ikke var på præcis samme sted i den nye række hver gang. På den måde undgår du, at tæppet bliver kantet og mindre rundt.


God fornøjelse - og husk at linke til min blog, hvis du bruger opskriften :

34 kommentarer:

 1. Dejlige ting du har gang i - godt gået med tæppet, det har været tungt at sidde med tænker jeg? Synes her er spændende, så jeg har bidt mig fast som fast læser.
  Kig endelig forbi min bette blog.
  Hilsen
  Karen

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, Karen! Det er jeg vel nok glad for at høre, at du synes :) Du har ganske ret i, at tæppet ret hurtigt blev tungt - især da vores lille kat besluttede sig for at tage en lur på det, mens jeg hæklede ;)
   Velkommen som fast læser! Hvis du skriver en kommentar til min Give away, er du med i lodtrækningen om et fint, hjemmelavet broderi. Jeg kigger straks forbi din blog!
   Kh, Christel

   Slet
 2. Hej Christel!

  Hvor er det bare flot dit tæppe! Hvor mange ruller zpagetti vil du tror du har brugt i alt? Og hvilken nål hat d brugt? :)

  Hilsen Christine, Lillefisens mor

  SvarSlet
 3. Uh, skal også lige høre dig - du skriver at du forskød forøgelsen af stangmasker ved hver række. Skal man "bare" hækle efter din opskrift og så er der taget højde for det, eller er det noget man lige selv skal gøre? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Christine!

   Jeg brugte i alt fire nøgler Zpagetti/Noodles på hver 8-900 gram (det er de store nøgler). Tæppet måler i alt 85 cm i diameter, men jeg har stadig masser af garn tilbage, så det kan sagtens laves større.
   Til alle farver - undtagen den hindbær Noodle - brugte jeg nål nr. 12. Til hindbær, som var betydeligt tykkere end de øvrige farver garn, brugte jeg hæklenål nr. 15.

   Forøgelserne forskød jeg, som det så ud til at passe. Så nej, jeg har ikke taget højde for det i opskriften. Det er dog først relevant, når du er ude i at forøge i hver 4.+++ række. Derfra kan du med fordel undgå at forøge det samme sted i hver række. Det gav egentlig ret meget sig selv, da jeg sad med det :)

   Du kan i øvrigt lige nå at deltage i min Give away. Jeg trækker en vinder i morgen!

   Slet
  2. Puuhh klokken er mange, måske er det derfor, min hjerne ikke lige vil som jeg vil. Hvordan forskyder du forøgelserne, når det på forhånd er givet, at de skal komme på hver fjerde, dernæst hver femte osv osv? :)

   Håber mit spørgsmål giver mening :)

   Slet
  3. I den række, hvor du skal forøge i hver femte led, hækler du fire stm, forøger i led nr. 5, men så hækler du måske kun tre stm og forøger i led nr. 4, hækler derefter fem stm og forøger i 6. led. På den måde kan du skubbe forøgelserne, men stadig enden med i alt at have forøget med 12 stm pr. række.
   Giver det lidt bedre mening? :)

   Slet
 4. Ahhh! Dét giver mening :) Så du veksler (på den række) mellem de to der?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja. Hvis du for hver række veksler mellem at skubber forøgningen en maske længere frem, en maske længere tilbage og der hvor den "skal" være, kommer det til at passe fint :)
   PS: Du har vundet min Give away :D

   Slet
 5. Hej christel.
  Jeg er også faldet for dit tæppe, og vil li høre hva endte det ca. med at koste dig? og hvor kan man købe det omtalte garn, du brugte? :)

  Mvh. Katrine

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katrine
   Det er vel nok dejligt at høre, tak! :)
   Jeg købte al garnet til dette tæppe hos Yarnfreak. Det endte med at koste 300kr. i materialer (4 x 75kr.), men jeg har stadig en del af den mørkeblå farve tilbage + lidt af de øvrige. Faktisk vil jeg tro, at jeg har nok tilbage til en mini-udgave af tæppet :) Du kan også sagtens købe garnet i Panduro, dog kun i nøgler af halv mængde til ca. 40kr.
   God fornøjelse med tæppet - og link meget gerne til min blog, hvis du anvender min opskrift :)

   Slet
 6. Hej Tina

  Hvor er det dejligt at kunne inspirere :) Tæppet er en skøn første-sag! Jeg er ikke selv en garvet hækler, men det var forholdsvis simpelt at hækle og gik faktisk ret hurtigt.

  For at svare på dine spørgsmål: Ja, hver ny omgang begynder med 3 luftmasker. De tæller i mønstret som den første stangmaske. Ligeledes slutter hver omgang med en kædemaske.
  Sagt på en anden måde: Kædemasken afslutter omgangen - og de tre luftmasker gør, at du kommer "op i niveau" til næste omgang. Giver det mening? Hvis ikke, så skriv igen og jeg skal forsøge at forklare mere præcist ;)

  God fornøjelse i aften! Jeg glæder mig til at se dit resultat, og du må meget gerne linke til mig :)

  Kh, Christel

  SvarSlet
 7. Hej Tina

  Det er jeg glad for at høre. Og mange tak for din ros :) Jeg glæder mig meget til at se, hvordan dit tæppe ser ud og hvilke farver du har valgt!

  Kh, Christel

  SvarSlet
 8. Hej Christel.
  Jeg er lige gået igang m tæppet. Men forstår ikk helt begyndelsen tror jeg. Hvor mange masker slå du op i mg?? Og det næste m km i 1 lm kan ikk helt greje det..

  Mvh. Tenna

  SvarSlet
  Svar
  1. Opskriften begynder med en Magic Ring. Du kan finde tutorials rundt om på nettet, blandt andet youtube.com. Når først du har din Magic Ring, begynder du hver omgang med tre luftmasker og det beskrevne antal stm.
   Hjalp det på forståelsen? :)

   Slet
 9. Super flot tæppe! det kribler helt i fingrene for at komme igang med Zpagetti garnet. Men må nok hellere vente til jeg er færdig med mit hyggetæppe. Har meldt mig som fast læser så når jeg engang er færdig med mit nuværende hækleprojekt kan jeg finde og følge din opskrift til det fine runde tæppe :)

  Vh. Mette
  http://www.sommerfuglen-blog.blogspot.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mette - velkommen til!

   Jeg glæder mig til at se dit tæppe, når du engang er klar til at kaste dig over det :) Send meget gerne et billede!

   PS: Hvis du vil være sikker på at kunne følge min blog efter 1. juli, vil jeg anbefale dig at følge via Bloglovin, da Google Reader bliver nedlagt. Du kan finde min blog her: http://www.bloglovin.com/blog/3776258 eller følge mig via email (se forsiden af min blog)

   Kh, Christel

   Slet
 10. Hej Christel
  Nu har jeg pillet tæppe op 2 gange og synes det foldet for mig. Har du et tip????

  Mvh. Tenna

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må gerne blive lidt bølget, men hvis tæppet folder meget, har du måske brug for færre forøgelser end opskriften lyder på. Prøv at tage 1-2 færre pr. gang. Det kan skyldes, at du hækler løsere end mig. Lad mig vide, om det hjælper.
   Kh, Christel

   Slet
 11. Hej :) jeg er også lidt ny med det hækling.. tænkte.. skal der altid være to stangmasker i hvert led? Altså når man ikke øger? Venlig hilsen Malene :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Malene
   Når du ikke øger, skal du blot hækle en enkelt stm i leddet :) God fornøjelse!
   Kh, Christel

   Slet
  2. Super :) det vil jeg så prøve :) håber jeg kan finde ud af det så :) tak! Venlig hilsen Malene

   Slet
 12. Dit tæppe er super fint!!! Er snart færdig med mit eget tæppe og ville lige sige tak for opskriften :)

  SvarSlet
 13. Hej
  Jeg har fulgt din opskrift og det gik bare super godt, lige indtil jeg ramte omgang 11, for så begyndte mit tæppe at "bølge" :/
  Hvad kan man gøre for at rette op på det?
  /Lea

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lea

   Hvis tæppet bølger meget, kan det skyldes, du hækler lidt løsere end mig og derfor har brug for færre forøgelser, end der står i opskriften. Prøv f.eks. at forøge med bare en enkelt stangmaske mindre hver gang.

   Lad mig vide, om det hjælper.

   Kh, Christel

   Slet
 14. Hej
  Hvis jeg ændre antallet af udtagninger, til f.eks. 10 istedet for 12 i hver omgang, -bliver tæppet så ikke ovalt?
  Jeg har nemlig også problemer med at tæppet bølger. Og det bliver kun værre og værre jo større det bliver :/
  Jeg har prøvet både at gøre det mere stramt og mere løst, men det bølger stadig. Tror jeg har hæklet og pillet op hvad der svarer til 4 tæpper efterhånden. Og det vil bare ikke som jeg vil :/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvis tæppet bølger meget, kan det skyldes, du hækler løsere end mig og derfor har brug for færre forøgelser end angivet i opskriften. Så ja, prøv at forøge med 10 eller 11 stangmasker i stedet for 12 - og husk at skyde forøgningerne for hver række som beskrevet for at undgå, at tæppet bliver kantet.

   God fornøjelse - lad mig gerne vide, om det hjælper!

   Slet
 15. Hej Christel.

  Jeg overvejer lidt at gå igang med at hækle sådan et tæppe, men inden da vil jeg lige høre, hvor bredt det bliver i diameteren, hvis jeg følger din opskrift til punkt og prikke?

  På forhånd tak for svaret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sini

   Mit tæppe måler 82cm i diameteren. Garnets tykkelse og hvor stramt eller løst du hækler har dog indflydelse på, hvor stort dit tæppe bliver, og jeg kan derfor ikke love dig, at dit tæppe bliver præcis lige så stort :)

   Held & lykke med projektet!

   Slet
 16. Jeg har nu forsøgt gange mange, at få startet på mit tæppe med 12 i nål men det buer rundt allerede fra starten. Bruger stangmasker og har forsøgt i forskellige tykkelser og fastheder. Hvad hulen gør jeg forkert? Er ikke kommet længere end runde 5 så ligner det en bold. Nu ryger skidtet snart ud.

  SvarSlet
 17. Er i fuld gang med at hækle det runde tæppe, jeg er blot lidt i tvivl om den "ekstra" kædemaske, man skal afslutte en omgang med, den giver jo ligesom en ekstra maske, så der bliver en maske for meget pr. omgang, hvis du forstår, hvad jeg mener ??

  SvarSlet
 18. Hejsa - Jeg vil selv igang med dette finde tæppe, men har lige et spørgsmål til farverne i tæppet. Hvad hedder de to røde farver hvis man køber dem hos yarnfreak?

  SvarSlet
 19. Thank you very much for seeing good information.
  Thank you very much for seeing good information.
  Thank you very much for seeing good information.
  Thank you very much for seeing good information.
  Thank you very much for seeing good information.

  SvarSlet
 20. That is very helpful for increasing my knowledge in this field. 먹튀검증

  SvarSlet

TAK for at du læser min blog - det er skønt at kunne dele min kreative verden med dig :)
Det vil gøre mig noget så glad, hvis du vil skrive en kommentar til det indlæg, du netop har læst. Så ved jeg lidt mere om, hvad mine kære læsere kan lide eller ikke lide ved min blog og mine designs.

Kærlig hilsen
Christel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...